Conversațiile pe WhatsApp, pretextul unei amenzi de sute de milioane de dolari: cum a fost posibil
În urma unui set de circumstanțe aparent nevinovat, un gigant american s-a trezit cu o amendă de aproximativ 200 de milioane de dolari pentru că angajații săi au folosit WhatsApp.
Autoritatea americană federală SEC a amendat vineri JPMorgan Securities cu aproximativ 125 de milioane de dolari după ce aceasta și-a recunoscut vina în privința ineficienței de a păstra toate detaliile tranzacțiilor și interacțiunilor de business. La acestea s-au mai adăugat 75 de milioane de dolari sub forma unei alte amenzi de la Commodity Futures Trading Commission. Fascinant este că, în spatele penalizărilor de aproximativ 200 de milioane de dolari, s-a aflat WhatsApp.
WhatsApp, JPMorgan și amenda de 200 de milioane
Principalul argument pentru penalizarea financiară de anvergură din spate a fost unul cât se poate de simplu și a avut legătură cu mijlocul de comunicare în cadrul companiei, între angajați. În loc să folosească un email de firmă sau telefoane de business pentru comunicații, aceștia au folosit terminale personale și WhatsApp ca mijloc preferat de interacțiune.
În contextul în care discutăm de o autoritate bancară cu o putere financiară fabuloasă în spate, nimic nu este mai ilegal decât să folosești o aplicație precum WhatsApp pentru a discuta detalii de afaceri care, în cazuri extreme, nu mai pot fi analizate de către autorități. Oficialii JPMorgan au recunoscut că cel puțin din ianuarie 2018 și până în noiembrie 2020, angajații au folosit dispozitive personale pentru a trimite mesaje, a iniția discuții pe WhatsApp și a trimite emailuri de muncă.
Problema nici măcar nu s-a rezumat la angajați de rând din interiorul companiei. Greșeala s-a extins până la manageri și personal senior din companie, oameni responsabili cu menținerea conformității cu legislația în vigoare. Acestea au fost concluziile investigatorilor de la SEC care ar fi trebuit să aibă acces la toate arhivele digitale ale interacțiunilor dintre angajații JPMorgan, dar acest lucru a devenit imposibil odată cu tranziția la WhatsApp. Ca referință, acele arhive sunt foarte importante, mai ales în cazul companiilor care activează pe bursă, pentru ca autoritățile să fie sigure că nu se încalcă legea referitoare partajarea informațiilor sensibile.